Fernandes Nuneshuis

Nieuwe Kerkstraat 16

Gesticht in 1786
Was bestemd voor: Portugees-joodse vrouwen boven de 60 jaar.
Huidige bestemming: Onbekend.

Bijzonderheden: het huis bevat twee gevelstenen.

Beschrijving hofje:
Dit Portugees-Iraelitisch hofje werd bij testament gesticht door Joseph Fernandes Nunes. Het bood vrije woning aan behoeftige oude vrouwen, ongehuwd of weduwen van de nederl.- portug.- israel. Gemeente. De zes kamers, gelegen boven de bewaarschool van die Gemeente, werden dubbel bewoond, waardoor het hofje plaats bood aan 12 vrouwen. Een daartoe afgezonderd kapitaal strekte tot het nodige onderhoud der kamers, over welke het beheer steeds was opgedragen aan de naaste bloedverwanten van de erflaters. Alleen twee gevelstenen boven de grote dubbele deuren in het midden doen nog aan dit hofje herinneren. De bovenste met:

-Fernandes Nunes Huis-

En een tweede met bovenaan een tekst in het Hebreeuws en daaronder:

-Ende de HEERE was met JOSEPH-
-Soodat hij een voorspoedig man was-
– Gen: 39. V2 –

Alings (1965) vermeldt dat dit hofje na de Tweede Wereldoorlog niet is teruggekomen. Uit piƫteit en omdat het al zo lang geleden is, heb ik naar de huidige bestemming geen navraag gedaan.

—–

Nieuwe Kerkstraat 16
Hier was het Fernandes Nuneshuis. Dit was een hofje voor arme Portugees-Joodse vrouwen. De gevelsteen is gerestaureerd en er staat een tekst op in het Hebreeuws en het Nederlands. Deze tekst betekent dat het belangrijk is om aan liefdadigheid te doen (Tsedeka). De tekst is: “Ende de Heere was met Joseph, soodat hij een voorspoedich man was”. Joseph Fernandes Nunes had in zijn testament bepaald dat zijn geld voor dit huis bedoeld was.
Dit komt van de Website Joods Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *