Hamer- en Bouwershofje

Marnixstraat 281

Gesticht in 1877
Was bestemd voor: 24 weduwen of ongehuwde vrouwen boven de 50 jr.
Huidige bestemming: Stafmedewerkers Okura Hotel.

Bijzonderheden: gevelsteen uit de vroegere Bouwershuisjes.

Beschrijving hofje:
Dit hofje is voortgekomen uit het Hamershofje (1626) dat in 1822 werd overgedragen aan het RCOAK en de Bouwershuisjes (1632) die al in 1634 aan het RCOAK waren overgedragen.*
Toen deze hofjes in verval raakten besloot het RCOAK tot de bouw van een geheel nieuw hofje, waarbij de beide hofjes zouden worden samengebracht. Het gebouw kwam toen aan de rand van de stad bij de Baambarrière te liggen. Het bestond uit 24 éénkamerwoningen, waarin ook moest worden gekookt, en een conciërgewoning. Het hofje heeft geen tuin of binnenplaats, de kamers liggen aan de Marnixstraat en aan de Lijnbaansgracht met daar tussenin een brede gang die toegang geeft tot de woningen.
In 1974 werd het nog bewoond door 25 dames die alleen een kamer met een wastafel hadden en geen keuken. De portieres deed indien noodzakelijk boodschappen voor de oude dames. Niet lang daarna liep het hofje leeg, er was geen animo meer voor. Een tijdlang hebben er jongeren gewoond, tot het verkocht is. Nu is het eigendom van het Okura Hotel, en biedt het onderdak aan Japanse stafmedewerkers die hier tijdelijk verblijven. Alleen een gevelsteen boven de toegangsdeur, uit de vroegere Bouwershuisjes in de Wijdesteeg, doet nog herinneren aan dit hofje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *