Nieuw Suikerhofje

Prinsengracht 358-393

Gesticht in 1755
Was bestemd voor: RK bejaarde vrouwen.
Huidige bestemming: Koopappartementen.

Beschrijving hofje.
Dit hofje is gesticht door suikerraffinadeur Gerrit ten Sanden en zijn vrouw Maria de Groot. Zij hebben zich zelf jarenlang intensief met het hofje bemoeid. Gerrit ten Sanden die met zijn vrouw aan het Rokin woonde, naast een van zijn suikerbakkerijen, had een groot aantal bezittingen in de binnenstad en de Jordaan.
De zes huisjes liggen achter de huizen aan de Prinsengracht, bereikbaar via een poort, waar een extra deur in het huis aan de gracht toegang biedt. De huisjes waren verdeeld in 27 kamers waar de vrouwen twee- aan twee woonden. Familieleden hadden voorrang. Rond 1777 werd er op het bleekveld een kapel bij gebouwd met daarboven een regentenkamer. Een steen in de buitenmuur herinnert hier nog aan:

NIEUW SUIKERHOFJE
Gesticht door
GERRIT ten SANDE
EN
MARIA de GROOT
Echte lieden
In het jaar 1755

In 1936 is het hofje na het vertrek van de laatste bewoonsters verkocht. Tien jaar eerder was het door de Gezondheidsdienst al afgekeurd. Bouw- en Woningtoezicht adviseerde de nieuwe eigenaar C.N. Willemse om het krottencomplex maar te slopen. Hij negeerde dit advies en verhuurde het hofje vanaf 1941 aan studenten en kunstenaars, van wie er meerdere actief werden in het verzet. Ook na WO II bleef het bewoond door studenten. De kleinkinderen van Willemse besloten het hofje te verkopen, omdat restauratieplannen keer op keer niet haalbaar bleken. Zelfs Stadsherstel Amsterdam N.V. en Stichting Hendrick de Keyser zagen geen mogelijkheden om het hofje te redden. Korte tijd viel het in handen van speculanten die geld roken. Tot het gekocht werd door een particulier, die er later zelf ging wonen. In 1999 begon een ingrijpende restauratie van het complex, onder leiding van Bureau Monumentenzorg. Naast een aantal noodgedwongen aanpassingen is getracht het oorspronkelijke interieur zoveel mogelijk te respecteren. Eind 2002 was de verbouwing van het complex klaar, dat nu bestaat uit vijf koopappartementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *